ligaprotivrakakckz@gmail.com Facebook stranica

Novosti

30. studenoga 2012.

15. obljetnica osnutka Lige protiv raka Koprivničko-križevačke županije

U povodu 15. svoje obljetnice osnutka i djelovanja, Liga protiv raka Koprivničko-križevačke županije u prošli petak upriličila je, u suradnji s Družbom Braća hrvatskog zmaja, humanitarni koncert. Kao gosti nastupili su Tamburaški orkestar HRT-a pod ravnanjem Siniše Lepolda te Barbara Othman i Nikša Radovanović.

Sav prihod namijenjen je kupnji opreme potrebne za ranu dijagnostiku i liječenje tumora prostate u okviru Jedinice samostalne djelatnosti urologije koprivničke Opće bolnice Dr. Tomislava Bardeka.

O tih 15 godina ukratko je izvijestila predsjednica Lige Marija Sačer:

– Liga se početno usmjerila na preventivne aktivnosti, organizirajući humanitarne akcija kojima se prikuplja novac za nabavu dijagnostičke opreme koprivničkoj Bolnici i Domu zdravlja. To razdoblje posebno je obilježila izuzetno agilna predsjednica Lige dr. Zlatka Nemet Lojan.

U zadnjih pet godina provodimo i dva nova preventivna projekta. To su Prevencija raka vrata maternice i projekt Zajedno protiv pušenja. U sklopu Europskog tjedna borbe protiv raka vrata maternice na Dan mimoze prikupljali smo novac za tiskanje edukativnih brošura i provođenje edukacije koju su ginekolozi i liječnice školske medicine održali u svih 25 županijskih osnovnih škola, za roditelje i djecu sedmih razreda.

Projektom Zajedno protiv pušenja, želimo educirati mlade i upozoriti ih na opasnosti pušenja. Projekt se provodi u gimnazijama i obrtničkim školama Đurđevca i Koprivnice.

Značajan dio naših aktivnosti namijenjen je pomoći oboljelima od raka. U tome cilju djeluje više klubova pod okriljem Lige. Najmlađi, Klub ‛Prostata’ u kratko vrijeme, među ostalim, prikupio je znatna novčana sredstava za opremanje Djelatnosti za urologiju.

U cilju poboljšanja onkološke skrbi bolesnika, na inicijativu Lige dvaput mjesečno u Bolnicu dolazi od 2008. onkolog dr. Miroslav Šeremet.

Već dvije godine vrlo uspješno provodimo vrijedan projekt vezan uz bolesnike, Posudionicu pomagala. Liga je novčanim sredstvima i bolničkim krevetima sudjelovala u opremanju novog Odjela za palijativnu skrb  koprivničke bolnice.

S ponosom ističem da u hrvatskim okvirima Županijska liga ima jednu posebnost: to je naša Mala liga, koja čini velika djela, djelujući već u 10 županijskih osnovnih škola.

Liga je lani konačno dobila svoj stalni prostor, u zgradi županijskog Zavoda za javno zdravstvo, a iste godine pokrenuli smo i web-stranicu Lige.

I na kraju, svima Vama koji ste na bilo koji način bili dijelom zajedničke borbe protiv raka, želim se najiskrenije zahvaliti. Moja velika zahvalnost Predsjedništvu Lige – timu dragih suradnika koji je osmislio, koordinirao i realizirao sve Ligine projekte – rekla je dr. Marija Sačer.

Svečanosti je, među ostalima, pribivao i predsjednik Hrvatske Lige dr. Damir Eljuga. (db)

Pogledajte sve novosti