Novosti

1. ožujka 2019.

Predavanje dr. Mladena Solarića

KLUB ‛PROSTATA’ I ŽUPANIJSKA LIGA PROTIV RAKA ORGANIZIRALI PREDAVANJE DR. MLADENA SOLARIĆA
„Hormonsko liječenje raka prostate“

Na poziv Kluba ‛Prostata’, a u suradnji sa županijskom Ligom protiv raka i koprivničkom Podružnicom Hrvatskog liječničkog zbora, u Koprivnici je već treći put boravio poznati hrvatski onkolog dr. Mladen Solarić, iz Klinike za onkologiju KBC-a Zagreb. On je u predavaonici Zavoda za javno zdravstvo, za članove Kluba „Prostata“, u utorak 26. veljače 2019. održao predavanje „Hormonsko liječenje raka prostate“.
Glede malignih oboljenja u muškoj populaciji u Hrvatskoj, predvodi rak pluća, i odmah potom rak prostate, koji je u porastu. I dok od raka pluća, nažalost, gotovo svi oboljeli umiru, rak prostate je izlječiv ako se rano otkrije. Ali ako bolest uznapreduje, postoje metode liječenja i medikament kojima se bolest ublažuje, produžuje život bolesnicima i znatno poboljšava kvaliteta njihova života.
To se, među ostalim, postiže i hormonskim liječenjem. Osnovna zamisao jest ukloniti, uskratiti tumoru korištenje muškog spolnog hormona testosterona. Taj se hormon uklanja i mehaničkim putem (kastracijom), te primjenom odgovarajućih preparata (injekcijom, tabletama).
Hormonalno liječenje ruši PSA, oboljelom olakšava tegobe i omogućuje mu aktivnost (olakšano kretanje), ali nema trajni učinak te ima i nuspojave. Primjerice, nagli, neprirodni pad testosterona uvjetuje stalni umor, gubitak spolne moći (ali spolna želja se vraća prestankom terapije), preznojavanje, muškarcu porastu dojke i masno tkivo, pojača se osteoporoza, poraste kolesterol, anemija… bolesnik usporeno mentalno djeluje. Dio tegoba može se ublažiti.
Važno je napomenuti da se terapija ne primjenjuje ako nije prijekopotrebna, odnosno ako korist nije veća od neugodnih posljedica.
Dr. Solarić istoga je dana održao predavanje i članovima koprivničke Podružnice Hrvatskoga liječničkog zbora.

Pogledajte sve novosti