( Cro) GLOBE – ATHONE

Liga protiv raka Koprivničko-križevačke županije organizira te Vas poziva da nam se pridružite na javnozdravstvenoj akciji (Cro)Globe-athon kojom se pridružujemo međunarodnoj kampanji promicanja svjesnosti o ginekološkom raku.

Pod sloganom „Kretanjem protiv ginekološkog raka“, u subotu 22.4.2023. godine hodat ćemo virovskih krajolikom i putevima Stare gore  i tako skrenuti pozornost na ginekološki rak. Sastat ćemo se u 9 sati ujutro kod lovačke streljane u Virju gdje će se okupljenom društvu obratiti  ginekolozi, a s povijesti i značaju Virja te Stare gore upoznati će nas član Predsjedništva Lige mr. Dražen Podravec koji je, uz suorganizaciju Družbe „ Braća Hrvatskoga Zmaja – Zmajski stol u Križevcima te  Općine, Lovačkog društva i Društva žena Virje  glavni organizator ovog skupa.

 Slijedi hodanje, a za 13 sati je  planiran ručak za sudionike u Lovačkom domu.

Potreba za stalnim promicanjem zdravlja, edukacijom o ginekološkom raku, kako ga spriječiti stalna je i vrlo važna. Uloga kretanja u bilo kojem obliku jedan je od preduvjeta zdravog života i način prevencije raka.

Statistički podaci govore da je  rak tijela maternice na 4.-tom, rak jajnika i jajovoda na 6. mjestu, a rak vrata maternice 10.-ti po učestalosti novootkrivenih oboljenja od raka u žena u Republici Hrvatskoj. U našoj županiji, prema najnovijim podacima Zavoda za javno zdravstvo, rak tijela maternice čini 5%, rak jajnika 6%, a rak vrata maternice 4% ukupno oboljelih žena od raka.

Smanjiti pojavnost zloćudne bolesti  može se velikim trudom i zalaganjem šire zajednice. Dobar primjer tome je smanjenja pobola od raka vrata maternice, nekoć jednog od najčešćih sijela raka u žena, koji je zbog organiziranog probira, edukacije  i cijepljenja danas stavljen pod kontrolu u razvijenim zemljama. 

Osnova borbe protiv raka je njegova prevencija. Najvažniji elementi te prevencije su pravilna, uravnotežena prehrana, tjelesna aktivnost te prosvjećenost stanovništva. Cilj ove akcije je osvijestiti ginekološki rak, ukazati na mogućnosti prevencije te  poticati na zdravi  stil života kao osnovu sprječavanja svih sijela raka.

Za Ligu protiv raka Koprivničko-križevačke županije

Predsjednica Andreja Lukić Suknaić, dr. med.