ligaprotivrakakckz@gmail.com Facebook stranica

Klub Prostata

U sklopu županijske Lige protiv raka, u utorak 5. srpnja 2011. osnovan je Kluba Prostata Koprivnica, za prevenciju raka prostate i oboljelih od raka prostate. Na ovome skupu utanačene su osnovne smjernice – poraditi na temeljnoj prevenciji, obavještavanjem muške populacije u dobi od 50 godina i starije, o potrebi prvog preventivnog pregleda radi ranog otkrivanja raka prostate; u studenome, Mjesecu borbe protiv raka, Klub će sudjelovati u obilježbi nizom predavanja sa zajedničkom temom – rak prostate, zatim održavati svoje kestenijade i sudjelovati u ostalim aktivnostima Županijske lige protiv raka.
U inicijativnom odboru za osnivanje Kluba bili su Dragutin Korošec, Jovo Rojčević, dr. Bruno Kovačević i Duško Bodinovac. U Upravni odbor izabrani su Dragutin Korošec za predsjednika, dr. Bruno Kovačević za zamjenika predsjednika, dr. Dubravko Mišić, Branka Benkek članovi i Duško Bodinovac za tajnika.
U veljači 2016. u Klub je upisano 66 članova.

Kontakti
predsjednik Dragutin Korošec – 098/249-486
blagajnik Ivan Šivak – 098/971 97 88
tajnik Duško Bodinovac – 091/592 64 63

Prostata - Z Stupar

Već krajem rujna održan je prvi sastanak Upravnog odbora na kojemu su raspravljena aktualna apitanja – nabava medicinskih instrumenata za za potrebe odjela urologije u koprivničkoj bolnici, dogovoreno j ebuduće održavanje kestenijade uz tzv Dan kestena (kao dan prostate), raspravljeno je o članarini (plaćanje u sklopu Lige), o tiskanju klupske iskaznic t eje odlučeno zahvaliti se svima na početnoj podršci, međšu osalima i Miroslavu Miletiću koji je izradio logotip i uredio zahglavlje na memorandumu Kluba.
Uz pomoć dijela Predsjedništva Lige, članovi Upravnoga odbora Kluba u subotu 22. listopada, organizirali su i vrlo uspješno proveli kestenijadu, u prijepodnevnim satima ispred Gradske tržnice. Zainteresirani građani ponuđeni su pečenim kestenjem, prigodnim tiskanim materijalom te pristupnicom Klubu.
– u utorak 25. listopada održan je prvi sastanak članova Kluba. Predavanje o temi Rano otkrivanje raka prostate održao je tadašnji specijalizant dr. Dubravko Mišić. Pored već registriranih 20-ak članova, na ovome sastanku pristupnicu je ispunilo još dvadesetak članova.
2. sastanak članova Kluba Prostata održan je 20. prosinca, a tema predavanja bila je Benigna hipertrofija prostate.
3. SASTANAK članova Kluba Prostata održan je u utorak 13. ožujka 2012. Predavanje je održao dr. Dubravko Mišić o najavljenoj temi Erektilna disfunkcija. Predavanju je nazočilo 40-ak članova, od kojih čak desetak novih koji tom prigodom ispunili pristupnice te zajedno s ostalima uplatili godišnju članarinu u korist Županijske Lige protiv raka, u iznosu 30 kuna. predsjednik Upravnoga odbra Kluba Prostata mr. Dragutin Korošec. On je usto dao izraditi i klupski pečat čijim se utiskivanjem u odgovarajuću kućicu u članskoj iskaznici ovjerava uplata članarine. Predsjednik Korošec usto je obavijestio i o u međuvremenu poduzetim radnjama nabave medicinske opreme za izvođenje biopsije prostate u koprivničkoj bolnici. treba dodati da su brojne zdravstveno-humanitarne udruge, dakle i one koje djeluju u sastavu županijske Lige protiv raka, početkom ožujka uselile u dodijeljene im prostorije na trećemu katu preuređene zgrade tzv. stare interne, odnosno obnovljenu zgradu u kojoj djeluje županijski Zavod za javno zdravstvo. Među njima svoju prostoriju za rad dobio je i klub Prostata.
četvrti sastanak održan je u utorak 12. lipnja 2012., aloi je zbog manjeg broja nazočnih (vrućina i nogomet[!])odgođeno predavanje o najavljenoj temi, stoga je podržan kvalitetan sastanak na kojemu se mnogo razgovaralo o osobnim zdravstvenim problemima članova.
Peti sastanak održan je u utorak 11. rujna 2012. u 18 sati, s odgođenom i najavljenom temom o problemima inkontinencije, odnosno problemima sa zadržavanjem mokraće. Ovim danom u Klub je upisano već 47 članova (predali pristupnicu i platili godišnju članarinu). pravni odbor Kluba ‛Prostata’ Koprivnica i razmotrio situaciju s nadolazećom i zasad jedinom godišnjom samostalnom klupskom manifestacijom – kostanijadom. Dogovoreno je da se klupska kostanijada održi u subotu 20. listopada, što je i realizirano.
OKVIR

U KOPRIVNIČKOJ BOLNICI
Na urologiji u uporabi novi UZ uređaj

U petak 16. studenoga 2012., u radnome ozračju, praktičnim liječničkim pregledom, otvoren je novi ultrazvučni uređaj s pripadajućim priborom na Urološkome odjelu koprivničke Opće bolnice Dr. T. Bardeka. Taj ultrazvučni aparat kupila je Koprivničko-križevačka županija, a urološki pribor kupljen je sredstvima donacije, prikupljenima u akciji koprivničkoga Klub ‛Prostata’ što djeluje u sklopu županijske Lige protiv raka.
O pojedinostima je bilo riječi kod ravnatelja Bolnice dr. Petra Stapara, tijekom prijama kojemu su nazočili župan Darko Koren sa zamjenikom Ivanom Palom, predstojnik urološkog odjela dr. Bruno Kovačević, predsjednika Kluba Prostata mr. Dragutin Korošec, kao i dr. Jasna Pavičić Astaloš, predstojnica Samostalne djelatnosti oftalmologije čiji je odjel također dobio novi uređaj, za kvalitetniju operaciju očne mrene. Uređaj je prezentirao dr. Dubravko Mišić, a kako to funkcionira dopustio je da se na njemu javno obavi pregled jedan pacijent.

Šesti sastanak održan je u utorak 13. prosinca 2012. Dr. Mišić razgovarao je s ljudima o nekim podatcima i upoznao ih s novonabavljenim uređajem. U razgovor se uključio i dr. Kovačević dopunskim objašnjenjima o brojnim medicinskim pojedinostima (rangiranje po Gleasonu, razlikovanje učinaka promatranja različitim uređajima – Uz CT; PET CT, MR, scintigrafija… ), a predsjednik Korošec je govorio o okolnostima pribave novca za novu aparaturu.
S novom opremom, (ultrazvučna sonda!) izvedena su dva zahvata biopsije tkiva prostate; prvi – 6. prosinca. Zahvati su izvedeni uspješno, pacijentima se pruža bolja skrb jer je pacijentima omogućen cjelodnevni oporavak u Bolnici!
7. sastanak održan je 12. ožujka 2013.; predavao je dr. Mišić, govorio o vrstama i aparaturi za dijagnosticiranje PSA; primjerice primjena MR-a je skupa pretraga i odlična metoda jer se otkrije karcinom koji čak i nije ustanovljen biopsijom!
Osmi sastanak održan 11. lipnja; stoga su predsjednik Korošec i dr. Kovačević pričali su o problemima u zdravstvu (lijekovi i bolničke usluge); popravilo se stanje s krvnim nalazom PSA, ali je limitiran broj biopsija; srećom, još uvijek nije pretjerana ‛navala’. Vrijedan dr. Mišić, reče dr. Kovačević, uredno je zabilježio da su u zadnja dva mjeseca otkrivena četiri nova tumora – i pacijenti poslani na operaciju u Vinogradsku; a od operacija u KC zasad ništa!
9. sastanak, održan je u utorak 10. prosinca 2013.; evidentirano 59 članova; nazočio i jedan muškarac iz Križevaca koji je rekao da nije zadovoljan situacijom, odnosno radom njihove udruge, pa je došao u Koprivnicu na sastanak našega Kluba kako bi doznao više nego što je to mogao u Križevcima.
Korošec je ocijenio uspješnom provedenu ovogodišnju/ovojesensku kestenijadu te obznanio da se dobrovoljnim prilozima od prodaje kostanja prikupilo dovoljno novca za kupnju osnovnog namještaja za klupsku ured u ovoj zgradi (soba na trećemu katu Zavoda za javno zdravstvo). Usto je prenio da se uspio dogovoriti s poznatim onkologom dr. Solarićem koji će u Koprivnicu početkom 2014. doći održati predavanje.
Dr. Mišić je na ovome sastanku – zbog novih članova – ponovio predavanje o temi ranoga otkrivanja raka prostate te iznio novine u liječenju raka prostate. Riječ je o aktivnom praćenju; ne čini se ništa nego samo prati bolest a intervenira se u slučaju znatnijih promjena; to je pokrenuto u Americi.
Iznio je i neke podatke: krajem 2012. počelo obavljanje biopsije u koprivničkoj bolnici; otada je obavljeno 60 biopsija pri kojima je utvrđeno 26 karcinoma prostate otkriveno navrijeme!; među 34 novootkrivena osam metastaza! Prema dostupnim podatcima na ovim bolesnicima izvedeno je osam radikalnih zahvata, a jedan umro zbog duge bolesti; početkom 1980-ih godina i uvođenjem metode dijagnosticiranja (i) pomoću PSA, počelo se i stvarno spašavati živote. U svijetu su prve operacije izvedene 90-ih godina (20. st.), a Hrvatskoj 1995. Prema utvrđenoj ocjeni – 2007. operacije se kod nas obavljaju već rutinski!
Na 10. sastanku, održanom 11. ožujka 2014., izabran je Ivan Šivak za blagajnika. U sklopu predavanja dr. Mišića, nazočni su pogledali dva filma o pripremi za radikalnu operaciju u SAD-u, i o zračenju. Godišnje se u SAD-u otkriva 240.000, a svijetu čak pola milijuna novooboljelih od karcinaoma prostate. Ovaj sastanak bio je ujedno i izvještajna skupština: tijekom 2012. i 2013. održano je šest sastanaka i dvije kestenijade; broj članova povišen je na 59; Klub je dobio i svoju sobu za koju je kupljen i potreban namještaj,, a naglašeno je i da je Klub sudjelovao u nabavi nove optike za urologiju i ostalu kirurgiju.
Jedanaesti sastanak – utorak 10. lipnja 2014. – poklopio se najavljenim gostovanjem i predavanjem. Toga dana Koprivnicu je posjetio dr. Mladen Solarić, poznati onkolog iz KBC-a Rebro. On je toga dana održao dva predavanja. Prvo je u Gradskoj vijećnici članovima Kluba i svim zainteresiranim građanima, osobito muškarcima srednje i starije životne dobi govorio o temi hormonsko liječenje karcinoma prostate. Prije njega, uvodno je o ranome otkrivanju i liječenju karcinoma prostate govorio koprivnički urolog dr. Dubravko Mišić.
Velik broj članova Kluba kao i ostali građani s neskrivenim zanimanjem popratili su ovo predavanje, to više što mnogi od njih imaju urogenitalne probleme, a dio ih i prolazi različite zdravstvene tretmane. Oni su dr. Solariću postavili mnogo pitanja na koja je gost predavač rado, stručno i razumljivo odgovarao. Među ostalim, one je istaknuo napredak u hormonalnome liječenju putem sve više pripravaka koji su, nažalost, nama u Hrvatskoj još uvijek nedostupni i iznimno skupi. Radi se o medikamentima kojima se liječi rak prostate čak i u uznapredovaloj fazi, čime se znatno poboljšava kvaliteta života onkoloških bolesnika.
Dr. Mišić i dr. Solarić o ovoj temi govorili su nešto kasnije istoga dana na predavanju u koprivničkoj Bolnici članovima koprivničke Podružnice Hrvatskoga liječničkog zbora.
*****
Na 12. SASTANKu – utorak 9. rujna 2014. dogovarane su pojedinosti o provedbi klupske kestenijade – što je, već četvrti put, održana u subotu 18. listopada ispred Gradske tržnice u Koprivnici. Dr Mišić opet je gpvporio o ranome otkrivanje raka prostate; među ostalim, na pitanja o bijegu mokraće – rekao je da se i to rješava, primjerice i kirurškim umetkom odgovarajuće mrežice, što obavlja dr. Štimac u Vinogradskoj bolnici u Zagrebu.
Trinaesti sastanak održan je 9. prosinca 2014., a posljednji, 14. sastanak opet se poklopio s predavanjem istoga onkologa, ali o drugoj temi. Dr. Mladen Solarić, iz Klinike za onkologiju KBC-a Zagreb. On je članovima Kluba Prostata održao predavanje o temi Prevencija raka prostate.
Ova bolest visoko je rangirana u pobolu muške populacije u Hrvatskoj kao i u svijetu. Kao i kod ostalih teških bolesti prevencija ove vrste raka vrlo je otežana brojnim čimbenicima. Ipak, istraživanja su pokazala da ima naznaka kako prevenirati rak prostate, odnosno nekim čimbenicima smanjiti rizik od pobola. Neki podaci pokazuju da na to može utjecati promjena hrambenih navika; primjerice, mediteranska prehrana (riba, maslinovo ulje, rajčica, crno vino…) znatno smanjuje rizik, kao i tzv. istočnjački način prehrane (soja…). Glede prehrane, umnogome su uspješni i polifenoli u hrani koji mogu smanjiti rizik od pobola te usporiti napredovanje bolesti (voće – kupina, malina… kupus, kelj, prokulica, šparoga, luk … crno vino, zeleni čaj, kakao). I uzimanje kave, nekih vitamina i lijekova te aspirina, utječe na smanjivanje rizika, a vrlo učinkovit oblik preveniranja je rano otkrivanje bolesti.
Unatoč svemu tome, pa i suvremenim metodama liječenja, i pobol i smrtnost od ove opake bolesti i u Hrvatskoj i u svijetu još uvijek su visoki.
Predavanje je organizirao koprivnički Klub Prostata koji djeluje u sklopu županijske Lige protiv raka.
U Klub je zaključno s travnjem 2015. evidentiran 61 član.