ligaprotivrakakckz@gmail.com 048 642 226 Facebook stranica

Klub Agata Križevci

Klub „Agata“ osnovan je 15. siječnja 2009. godine kao kći udruge žena s bolestima dojke „Nada“ iz Koprivnice. Djeluje u gradu Križevci, općini Kalnik, općini Sv. Petar Orehovec, Gornjoj Rijeci i Sv. Ivanu Žabno. Klub broji 41 članicu od kojih je 16 osoba s iskustvom zloćudne bolesti i 25 osoba koje podupiru članice.

Klub, sukladno svojim ciljevima, djeluje u unapređenju zdravlja žena oboljelih od raka dojke.

Djelatnosti kluba su slijedeće:

  • Prikupljanje informacija, obavještavanje i edukacija žena oboljelih od raka dojke, kao i njihovih obitelji o zdravstvenim, pravnim, socijalnim i psihološkim pitanjima
  • Podizanje svijesti o važnosti prevencije i ranog otkrivanja raka dojke, sukladno pravilima suvremene medicinske struke
  • Senzibilizirane javnosti o potrebama oboljelih, s naglaskom na važnost podrške obitelji i najbliže okoline
  • Suradnja sa zdravstvenim djelatnicima u cilju što bržeg otkrivanja i zbrinjavanja novo-oboljelih
  • Organizacija tematskih izleta s duhovnim sadržajem radi poboljšanja psihološkog stanja članica (posjete kazališnim predstavama, mjuziklima i slično)
  • Organizacija Dana mimoza, Dana narcisa, Dana ružičaste vrpce, Dana zdravih dojki
  • Sudjelovanje i organizacija u događanjima radi prikupljanja financijskih sredstava za kvalitetniji rad kluba, te pružanje financijske pomoći ženama oboljelih i liječenih od raka dojke

U svrhu podizanja svijesti o važnosti prevencije ranog otkrivanja bolesti održavaju se predavanja u gradu i okolnim školama s temom „Samopregled dojki“ uz video projekcije i vježbama edukativnog karaktera na lutki. Uz niz predavanja naših liječnika (epidemiologa, radiologa, ginekologa, kirurga, psihologa, hagio terapeuta) klub je organizirao i predavanja vanjskih specijalista: dr Mirjana Braš, KBC Zagreb, kirurga iz Zaboka, promovirana je knjiga Nele Sršen iz Padove „Rak na duši“, predavanje Ivane Ceronje iz ZZJZ Bjelovarsko-bilogorske županije, predavanje prof. Igora Rognića – Važnost tjelovježbe, predavanje gošće iz Ljubljane – Učenje indijanskih i grčkih plesova.

Svake godine organiziramo plivanje žena u bazenu Latina. Imamo svoju biblioteku sa oko stotinjak knjiga. Organizirali smo pomoć pri kupnji ultrazvuka i limfomata. Udruga radi na dobrobit i zadovoljstvo svih članica kroz organiziranje druženja, kreativnih radionica, obilježavanje rođendana.

Svake godine održava se skup udruga žena naše Županije, kao i Bjelovarsko-bilogorske i rubnog dijela Zagrebačke županije uz stručna predavanja, razmjenu iskustava, te druženje uz muziku.

Predsjednica kluba, med. sestra Nena Prosenečki