ligaprotivrakakckz@gmail.com 048 642 226 Facebook stranica

Novosti

25. travnja 2018.

Globathon

U subotu, 21. travnja, Liga protiv raka Koprivničko-križevačke županije sudjelovala je u 5. Hrvatskom Globathonu. Javno zdravstvena akcija Globathon, ili pokretom protiv ginekološkog raka, održava se u preko 80 zemalja diljem svijeta. Kretanjem se želi upozoriti na problem velikog broja žena koje obolijevaju i na žalost u velikom broju umiru od raka u ginekološkom području. Prema globalnoj statistici ginekološki rak sudjeluje u 19% od 5.1 milijun  novih slučajeva raka u žena u jednoj godini, a na žalost uzrokuje 2.9 milijuna smrti.

Protiv ovog „tihog ubojice“ treba progovoriti „glasno“ kako bi se ujedinili svi oni koji mogu pomoći u podizanju svijesti o potrebi preventivnih programa i time spasiti velik broj žena.

U Šemovcima okupilo se oko 30-ak „hodača“. Prelijepe sunčane subote hodali smo po pitomim obroncima Bilogore, uživali u lijepoj prirodi, gostoljubivosti vinogradara iz Šemovaca i Molvi, slušali o povijesti mjesta Šemovci. Svojim domaćinima ispričali smo o ciljevima Globathona i problemu ginekološkog raka. Prema podacima iz Registra za rak, koji vodi Hrvatski zavod za javnoj zdravstvo u 2015. godini od raka tijela maternice, koji je ujedno  i najčešći ginekološki rak oboljelo je 659 žena, od raka vrata maternice 280, a od raka jajnika 431. Prema broju novih slučajeva ginekološkog raka nalazimo se u Europskom prosjeku, ali ono što treba potaknuti na akciju su podaci koji govore da preživljavanje žena koje boluju od ginekološkog raka je ispod prosjeka razvijenih zemalja i nema tendenciju pada. Pridružili su nam se načelnik općine Virje g-din Mirko Perok i dožupan Koprivničko-križevačke županije, dipl. ing Ratimir Ljubić.

Zahvaljujemo svima koji su hodali, svima s nama, koji su sudjelovali u organizaciji, a posebno našim domaćinima u Šemovcima koji su nas ugostili u svojim vinogradima.

Liga protiv raka Koprivničko-križevačke županije,

Dr Željko Odobašić

Pogledajte sve novosti