Novosti

9. svibnja 2022.

„Globe-athon“ – planinarenjem protiv ginekološkog raka

Liga protiv raka Koprivničko – križevačke županije pridružuje se svjetskoj kampanji „Globe-athon“ – planinarenjem protiv ginekološkog raka

Liga protiv raka Koprivničko-križevačke županije organizirala je 7. svibnja 2022. Globe-athone na Kalniku, najvišem vrhu naše županije. To je svjetska javnozdravstvena kampanja kojom se kretanjem i planinarenjem želi skrenuti pozornost na važnosti kretanja u prevenciji ginekološkog raka. Ujedno je to poziv ženama da što više brinu o svom ginekološkom zdravlju

Prije hodanja i šetnje stazama Kalnika dr.Ivica Stanišić, ginekološki onkolog koprivničke bolnice govorio je o mogućnostima prevencije ginekološkog raka i važnosti ove kampanje. Dr. Jasenka Vuljak – Vulić, specijalistica školske medicine upoznala nas je sa izuzetno dobrim odazivom na cijepljenje djece i mladih u našoj Županiji protiv HPV-a, uzročnika raka vrata maternice najčešće i „najpreventabilnije“ vrste ginekološkog raka, a za što je Županijska Liga najzaslužnija jer već niz godina provodi akciju edukacije djece i roditelja u Osnovnim školama . O povijesti Kalnika zabavno je govorio je profesor Zoran Homen. Nakon šetnje Poučnom stazom za sudionike je bio organiziran ručak u Planinarskom domu, a tom prilikom se i zapjevalo.

U akciji su sudjelovali predstavnice Udruge “Roze” za promicanje zdravlja seoskih žena iz Virja, udruge žena iz Đelekovca, Molvi, Svetog Ivana Žabnog, predstavnici klubova oboljelih od raka iz Križevaca i Koprivnice te mnogi sugrađani i sugrađanke. Akciju su, kao i sve naše aktivnosti  popratili i članovi Družbe Braća hrvatskoga zmaja.

Ovom prilikom Liga protiv raka Koprivničko – križevačke županije najiskrenije se zahvaljuje Županiji na osiguranom prijevozu,  članovima Družbe Braća hrvatskoga zmaja, Dergez trgovini na pecivima, osoblju Planinarskog doma na suradnji te svim sudionicima na podršci ovoj akciji.

Vrijeme nas je poslužilo, a kako smo se proveli pogledajte u Galeriji!

Pogledajte sve novosti