ligaprotivrakakckz@gmail.com Facebook stranica

Novosti

19. ožujka 2017.

Obilježeno 50 godina rada Hrvatske lige protiv raka

Hrvatska liga protiv raka obilježila je u subotu, na Svjetski dan bolesnika, svečanom akademijom 50. obljetnicu djelovanja, na kojoj je predstavljena monografija o radu lige kroz pet desetljeća te uručena priznanja i zahvalnice, a Institutu Ruđer Bošković uručena donacija od 203.000 kuna, prikupljenih u prošlogodišnjoj humanitarnoj udruzi Terry Fox Run za istraživanja mladih znanstvenika.

Zahvalnicu,  za svoj dugogodišnji  rad u Ligi protiv raka Koprivničko-križevačke županije i doprinosu u radu Hrvatske lige protiv raka, dobila je dr Marija Sačer. Isto tako zahvalnicu za svoj rad je dobila i Liga protiv raka Koprivničko-križevačke županije.

Na svečanoj akademiji predsjednik Hrvatske lige protiv raka prof. dr. sc. Damir Eljuga istaknuo je: „ kako je Liga udarila temelje suvremenoj hrvatskoj onkologiji, ali da treba još puno napraviti da bi se smanjile stope pojavnosti raka i stope smrtnosti. Liga je osnovala današnju Kliniku za tumore, kao prvu takvu instituciju koja se bavi znanstvenim istraživanjem, dijagnostikom i liječenjem oboljelih od raka. Do tada nije bilo takve institucije koja je okupila najbolje stručnjake u Hrvatskoj. Liga je tijekom desetljeća činila koliko je mogla, ali nažalost nismo do kraja zadovoljni postignutim rezultatima u sprečavanju nastanka zloćudnih bolesti jer su stope novooboljelih i dalje poprilično visoke kao i stope smrtnosti. Liga se stoga, kazao je Eljuga, zalaže za jedan kvalitetan i izvediv Nacionalni program ranog otkrivanja raka koji će sigurno pomoći da te stope budu niže.

Nekoliko dana ranije održan je povodom 50. obljetnice svojeg djelovanja Hrvatske lige protiv raka veliki gala koncert „Četiri tenora i prijatelji“ u koncertnoj dvorani Vatroslav Lisinski pod visokim pokroviteljstvom Predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović.

photoscan-zahvalnica-dr-sacer
photoscan-zahvalnica-ligi-kckz
Pogledajte sve novosti