Ligin vjenčić – plemeniti zbogom

S približavanjem Dana mrtvih intenzivnije mislimo na sve one drage, koji su otišli iz naših života i ostavili nam uspomene na nekadašnji zajednički život. Rastanak je uvijek težak, pa u takvom danu evokacije nastojimo iskazati pažnju i ljubav, donoseći cvijeće, svijeće. Lampaše, vijence i rekvizite prema običajima naše kulture, da bismo ukrasili grobove. Pažnju treba njegovati, običaje treba održavati. No naše je doba također i doba pojačane brige za okoliš, za svijet oko nas, koji želimo predati našoj djeci i potomcima. Taj svijet treba izgraditi po načelu potrajnosti, ravnoteže i neprestane brige danas ne zatekne opasnost entropije. Ne možemo biti „vječiti korisnici“, već moramo preuzeti dužnost čuvara u svakoj prigodi.

Stoga naša groblja u ovoj posebnoj prigodi trebaju biti mjesto pijeteta: jednostavnosti, suzdržanosti i umjerenosti. Umjesto gomila nerazgradive plastike, te metala, ambalaže, umjetnih nadomjestaka, poklonimo jedan lampaš za dostojanstveno sjećanje na našeg pokojnika te za čišći i zdraviji okoliš za naša pokoljenja. Naše je istinsko svjetlo u srcu, u čistoći nakane i lijepoj uspomeni, u nekoliko riječi molitve za naše preminule. Ne opterećujmo krajolik, groblja i označena mjesta na način koji šteti prirodi , izazivajući vizuelni nesklad i ekološke probleme danima poslije naših grobljanskih posjeta. Navike možemo promijeniti, primjerom možemo djelovati na naše bližnje, susjede, prijatelje i poznanike. S takvim nakanama. Liga protiv raka Koprivničko križevačke županije pokreće inicijativu čiji je smisao slijedeći: Umjesto kupnje više lampaša donirajte sredstva na IBAN Lige. Sredstva će usmjeriti za prevenciju malignih bolesti te pružanje psihološke pomoći oboljelima i njihovim obiteljima.

O djelovanju Lige možete se informirati na dostupnim stranicama i poveznicama. Rukovodimo se načelom solidarnosti, koje je ljudsku zajednicu održalo u njenim najtežim trenutcima. U bolesti nema iznimke, nema pravila niti najava. To je ono, što se svakom od nas već sutra može dogoditi. Ali nada i pravodobna pomoć nemaju cijene. Iskoristimo tu prigodu, da budemo ambasadori nade i pružatelji ruke- pomoćnice. Liga vam zahvaljuje na tome, s poštovanjem!
Tekst: Božica Jelušić