ligaprotivrakakckz@gmail.com 048 642 226 Facebook stranica

Novosti

6. ožujka 2023.

ŠTO JE PUŠENJE

Nakon što su učenici u Mjesecu borbe protiv ovisnosti postavili izložbu u kojoj su, osim kreativnih plakata, pronašli i riječi koje u sebi sadrže imenicu RAK i tako oblikovali zanimljive odgovore na pitanje: „Što je pušenje?“, doktorica obiteljske medicine Dorotea Bardek održala je predavanje o najčešćim bolestima uzrokovanima pušenjem.
Na samo Valentinovo ove godine učenicima 2. c razreda održano je predavanje na temu mogućih posljedica pušenja koje su organizirale prof. Mišela Lokotar i Ines Sertić u suradnji s bivšom učenicom prirodoslovno-matematičkog smjera Gimnazije „Fran Galović“ Koprivnica Doroteom Bardek, liječnicom opće medicine iz Novigrada Podravskog.
Doktorica Bardek učenicima je na vrlo jednostavan i pristupačan način objasnila što se sve događa u organizmu prilikom pušenja i kakve su moguće posljedice ako se na vrijeme ne riješe ove nepopularne i za zdravlje vrlo opasne navike. Tako je prezentacijom koja je sadržavala nekoliko slučajeva iz ambulante, kao što je vrlo brz napredak bolesti i u konačnici smrt pacijenta s rakom pluća te nešto češći slučaj začepljenja perifernih krvnih žila čija je posljedica amputacija noge i odumiranje tkiva druge noge, učenicima dokazano koliko je njihova eventualna navika ustvari opasna za njihovo zdravlje. Prikazan je i, uglavnom djevojkama važniji, utjecaj štetnih tvari na izgled i kožu koja postaje naborana uz pojavu pigmentacije. Također, navedene su i moguće posljedice napretka kronične opstruktivne plućne bolesti, odnosno potreba za cjelodnevnom nadoknadom kisika iz boce.
S nekoliko statističkih podataka upozoreni su na potrebu za ranim prestankom pušenja i na činjenicu da sa svakom godinom pušenja ovisnost raste i sve je se teže riješiti, a posljedice su sve značajnije.
U slobodnoj diskusiji nakon predavanja učenici su dobili odgovore na pitanja u vezi s temom predavanja, kao i na ostala pitanja u vezi s modernom medicinom, školovanjem liječnika i zadovoljstvom rada u hrvatskom zdravstvenom sustavu.
Kao zaključak svega navedenoga nadamo se da je barem dio učenika pušača odlučio prestati pušiti, a ostatak nepušača da je čvrsto odlučio da se nikada neće ni upustiti u opasnu „avanturu“ s duhanskim dimom.
Dorotea Bardek, Ines Sertić, Mišela Lokotar
Pogledajte sve novosti