SUSRET ONKOLOŠKIH BOLESNIKA

21.listopada 2023. godine, Liga je održala svoj tradicionalni susret onkoloških bolesnika, ali ovog puta kao javno-zdravstvenu tribinu pod nazivom „Račarica-znanjem do zdravlja“. Tihomir Kolar, upravitelj Šumarije Sokolovac, poželio nam je dobrodošlicu u njihovom šumarskom domu, a predsjednica Lige dr. Andreja Lukić Suknaić  pozdravila je prisutne onkološke bolesnike, predstavnike Klubova žena s bolestima dojke „Nada“ Koprivnica, „Agata“ Križevci,  te „Narcise“ Đurđevac, predstavnike  klubova „Prostata“, klubova  Ilco Koprivnica i Ilco Varaždin, te predsjednika HULL-a (Hrvatska udruga  oboljelih od leukemije i limfoma) gosp. Dražena Vinceka.

Gospodin Emil Vidović iz Udruge oboljelih od leukemije i limfoma Čakovec, u svom obraćanju je istaknuo dugogodišnju suradnju sa našom Malom Ligom  u sakupljanju čepova, a predsjednica Male Lige Nataša Sušanj, obećala je nastavak spomenute  suradnje.

Članica predsjedništva Lige, Sanela Štubelj, prihologinja, kratko se obratila sudionicima tribine, dok su dr. Iva Fucak, onkologinja, i dr. Tomislav Jelić, kirurg, odgovarali  na mnoga pitanja koja su im postavljali  prisutni onkološki bolesnici.

Sonja Patrčević, socijalni radnik, osvrnula se na provođenje grupa potpore za onkološke bolesnike te pozvala sve prisutne da nam se pridruže u grupama koje će Liga provoditi u narednom razdoblju. Maja Ernečić,  psihologinja provela je veoma zanimljivu radionicu „umrežavanja“ svih prisutnih samo sa jednim običnim klupkom vune.

O dobrobiti koje je Liga ostvarila partnerstvom na  projektu „Znanjem do zdravlja“ govorila je Ljiljana Jukić, koordinator na projektu, čiji je nositelj Sirius-Centar za psihološko savjetovanje, edukaciju i istraživanje Zagreb.

Prisutne je kratko upoznala sa  novim projektom  po nazivom „Ligin vjenčić“, kojim Liga želi utjecati na svijest građana da naša groblja, a posebno u nadolazećoj svetkovini  Svih svetih, trebaju biti mjesto pijeteta:  jednostavnosti, suzdržanosti i umjerenosti. Da umjesto gomila nerazgradive plastike, metala, ambalaže, umjetnih nadomjestaka, poklone vrijednost barem jednog lampaš Ligi za dostojanstveno sjećanje na svog  pokojnika,  te tako sudjeluju  u realizaciji Liginih projekata u prevenciji malignih bolesti te pružanju psihološke pomoći oboljelima i njihovim obiteljima. Smanjenjem plastike ujedno  utječu na očuvanje  zdravijeg i čišćeg okoliša.

Završetak tribine uljepšali su naši poznati podravski tamburaši „Pajdaši“ koji su nam omogućili da se svi malo opustimo, zaplešemo i lijepo zapjevamo.

Na kraju se nije moglo odrediti da li su glasniji bili organizatori tribine, ili sudionici izvikujući jedni drugima : vidimo se iduće godine na Račarici!