Novosti

11. ožujka 2023.

“ZNANJEM PROTIV RAKA”

Jučer su članovi predsjedništva naše Lige, u prostoriji Dobrovoljnog vatrogasnog društva Koprivnica, održali predavanje pod nazivom „Znanjem protiv raka“ za  vatrogaskinje i vatrogasce DVD-a  Koprivnica.

Dr. Maja Sačer, citologinja, govorila je o primarnoj i sekundarnoj prevenciji raka pluća, raka prostate, raka dojke te ginekološkog raka kao najčešćih vrta karcinoma današnjice. Također je govorila o rizičnim čimbenicima, simptomima, liječenju i svemu onome što  bi se trebalo znati da se na vrijeme zaštitimo od dobivanja ili razvoja raka, kojeg  u kasnijoj fazi više nije moguće liječiti.

Dr. Tomislav Jelić, kirurg, govorio je o raku debelog crijeva. Posebno se osvrnuo  i preporučio redovitu kontrolu zdravstvenog stanja crijeva, kako bi se spriječio nastanak karcinoma ili nastanak poremećaja.

Gđa Željka Zetović, predsjednica Kluba Nada Koprivnica,  demonstrirala je samopregled dojki na prigodnom gumenom poprsju.

Nakon predavanja, zaredala su se pitanja i naravno dobivali odgovori na njih te se  moglo zaključiti kako naši vatrogasci i naši predavači iako imaju toliko različita zanimanja,  istovremeno imaju isti cilj i želju, a to je prevencija i sprječavanje kako nastajanje  požara tako i nastajanje teških  zloćudnih bolesti.

Pogledajte sve novosti