ligaprotivrakakckz@gmail.com Facebook stranica

Novosti

4. studenoga 2019.

Globathon 2019.

Globathon 2019.

 

Pedesetak članova Lige protiv raka Koprivničko-križevačke županije i ove godine, u subotu 12. listopada, sudjelovalo je u već 6. Hrvatskom Globathonu, ponovno u šemovačkom vinogorju. Ova međunarodna javnozdravstvena akcija u značenju pokretom protiv ginekološkog raka, održava se u više od 80 zemalja svijeta. Kretanjem u prirodi želi se javnost upoznati s problemom velikog broja žena koje obolijevaju i u znatnom broju umiru od ginekološkog raka.

– Prema globalnoj statistici ginekološki rak sudjeluje gotovo u petini nešto više od pet milijuna novih slučajeva raka u žena u jednoj godini, i nažalost uzrokuje gotovo tri milijuna smrti. Stoga protiv ovoga „tihog ubojice“ treba progovoriti „glasno“ kako bi se ujedinili svi oni koji mogu pomoći u podizanju svijesti o potrebi preventivnih programa i time spasiti velik broj žena – kaže predsjednik županijske Lige dr. Željko Odobašić.

Prema dostupnim podatcima Registra za rak, pri Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo, u 2016. godini od raka tijela maternice, inače najčešćeg ginekološkog raka, u Hrvatskoj su oboljele 694 žene, od raka vrata maternice 319, a od raka jajnika 425. U odnosu na prethodnu godinu jedino je pojavnost raka od jajnika smanjena (za samo šest slučajeva), a ostale dvije vrste su povećane za 74 nova oboljenja!

– Prema broju novih slučajeva ginekološkog raka nalazimo se u europskom prosjeku, ali podatak da je preživljavanje žena koje boluju od ginekološkog raka ispod prosjeka razvijenih zemalja i nema tendenciju pada, treba zabrinuti i potaknuti na akciju – zaključio je dr. Odobašić i zahvalio svima koji su hodali, sudjelovali u organizaciji, a posebno našim domaćinima u Šemovcima koji su nas ugostili u svojim vinogradima.

(db)

Pogledajte sve novosti