Novosti

17. listopada 2023.

JAVNO-ZDRAVSTVENA TRIBINA „Znanjem protiv raka“

16.listopada 2023. godine Udruga žena Torčec, nam je u svom Društvenom domu u Torčecu, omogućila održavanje javno-zdravstvene tribine pod nazivom „Znanjem protiv raka“.
Udruga je na održavanje tribine nesebično uputila poziv i svim mještanima Općine Drnje kao i susjedne Općine Đelekovec.
Kako ojačati svijest o važnosti kontrolnih pregleda, samopregleda te ranoj dijagnostici te osnaživanju oboljelih od zloćudnih bolesti, bile su teme ove tribine.
Dr. Marija Sačer, citologinja, je na početku svog predavanja prisutne upoznala sa poslanjem Lige te ulogom partnerstva na projektu „Znanjem do zdravlja“ čije je nositelj Sirius Centar za psihološko savjetovanje, edukaciju i istraživanje Zagreb. Projekt sufinancira Europska unija iz Europskog socijalnog fonda. Nadalje se osvrnula na veliki rast oboljelih od raka debelog crijeva, koji zauzima prvo mjesto na ljestvici malignih bolesti. Rak pluća je i dalje najsmrtonosnija bolest, dok se čini da rak dojke ima najviše uspjeha u izlječenje, zbog redovitih kontrolnih pregleda, kako kroz nacionalne programe, tako i sve većoj educiranosti žena o toj zloćudnoj bolesti.
Dr. Tomislav Jelić, kirurg, upoznao je prisutne o rizicima i simptomima oboljenja od raka debelog crijeva te je istaknuo važnost redovitih pregleda čak i prije pojavnosti simptoma koji mogu upućivati na rak debelog crijeva.
Gđa Željka Zetović predsjednica Kluba žena s bolestima dojke „Nada“ Koprivnica, pokazala je na gumenom poprsju, pravilan samopregled dojke.
Hvala Udruzi žena Torčec na ugodnom ambijentu i njihovo velikom doprinosu za uspjeh naše javno-zdravstvene tribine.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Pogledajte sve novosti