Novosti

11. listopada 2023.

MALA LIGA OBILJEŽILA SVJETSKI DAN MENTALNG ZDRAVLJA

Na Svjetski dan mentalnog zdravlja u utorak 10. listopada 2023. na poziv Male lige naše škole predavanje pod nazivom Kako zdravo živjeti održao je liječnik opće medicine dr. Miran Huzjak.
Malu ligu kao izvannastavnu aktivnost od ove nastavne godine vodi učiteljica Nataša Sušanj. Učiteljica i polaznici (učenici od 5. do 8. razreda) nastavljaju mnogobrojne aktivnosti koje inače provodi Mala liga protiv raka Koprivničko-križevačke županije čiji je cilj informirati, educirati i senzibilizirati učenike, roditelje i mještane o problemima oboljelih od raka radi prevencije i pomoći. Razvijanjem interesa za humanitarni rad jačati zajedništvo i smanjiti mogućnost nasilja među djecom. Osim polaznika Male lige susretu su pribivali i polaznici Prirodoslovaca s učiteljicom Željkom Kišić te polaznice Novinarsko-literarne grupe s učiteljicom Danijelom Sunara-Jozek.
Doktor Huzjak je u vrlo opuštenom i interaktivnom razgovoru dao mnogo informacija o zdravlju, osvijestio im je da je briga o vlastitom zdravlju jako važna, dao neke savjete za što bolje zdravlje te naglasio da biti zdrav ne znači samo fizičko zdravlje već i mentalno, odnosno da je uz higijenu, zdravu prehranu, redovit odlazak liječniku i vježbanje jako važno odmaranje, spavanje i opuštanje na način koji nama najbolje odgovara.
Učenici su imali mnogo maštovitih, ali vrlo zrelih pitanja za doktora pa su saznali mnogo o: obrocima tijekom dana, ljudskom tijelu, zdravoj hrani, dobrobiti sportova… a na kraju su isprobali pulsni oksimetar – uređaj za mjerenje zasićenosti krvi kisikom i pulsa što je učenika jako zainteresiralo.
S obzirom na to da je susret jako brzo prošao i da učenici imaju još mnogo pitanja o zdravlju, planiraju još pokoji susret s liječnikom Huzjakom.

Ena Bosorić, 8. a, Katrin Kemenović, 7. b i Lana Modrić, 7. b

Pogledajte sve novosti