ligaprotivrakakckz@gmail.com Facebook stranica

Novosti

Stop smoking word written with broken cigarette concept for quitting smoking
1. lipnja 2016.

Svjetski dan nepušenja

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) je 31. svibnja proglasila Svjetskim danom nepušenja.

Cilj obilježavanja Svjetskog dana nepušenja je podsjetili javnost na sve kratkotrajne i dugotrajne štetne učinke pušenja za zdravlje ljudi.

Pušenje je postala društveno prihvatljiva pojava pa se ovisnost o cigaretama često ne smatra teškom ovisnošću kao ona o drogama ili alkoholu.

Međutim, dokazano je da zbog štetnih sastojaka koji se nalaze u cigareti i duhanskom dimu pušenje uzrokuje mnoge bolesti, od krvožilnog i respiratornog sustava pa do pojave različitih karcinoma.

Obilježavanjem Svjetskog dana nepušenja pruža se prilika da pušači razmisle o svojoj ovisnosti o cigaretama, o tome koliko pušenjem štete svojem zdravlju, zdravlju bližnjih i okolišu.

Veliki izazov u odgojnim i obrazovnim programima predstavljaju preventivni programi. Jedan od takvih projekata koji u sebi sadržava sve smjernice koje pokrivaju određena područja iz Zdravstvenog odgoja, Preventivnih programa, Građanskog odgoja i obrazovanja te Odgoja i obrazovanja za održivi razvoj je projekt „Zajedno protiv pušenja“.

Zajednički projekt Lige protiv raka naše županije i Gimnazije dr. Ivana Kranjčeva Đurđevac krenuo je u petu godinu provedbe projekta. Danas u projektu “Zajedno protiv pušenja” uz đurđevačke gimnazijalce, sudjeluju koprivnički i križevački gimnazijalci, učenici Strukovne škole Đurđevac, Srednje škole Koprivnica, Obrtničke škole Koprivnica i Srednje gospodarske škole Križevci uz potporu Zavoda za Javno zdravstvo KKŽ i županijske Lige protiv raka.

Projekt „Zajedno protiv pušenja“ na edukativan i kreativan način poučava da su zdravlje i mogućnost odabira zdravog stila života jedan od osnovnih temelja prema odabiru slobode od ovisničkog oblika ponašanja.

Svaka škola koja sudjeluje u projektu osmišljava događanja pomoću kojih obilježava Svjetski dan nepušenja u svojoj školi. Planirane su radionice o štetnosti pušenja uz suradničko učenje, prezentacije rezultata ankete o štetnosti pušenja i stavovima učenika o samom pušenju na nivou županije te šetnje i biciklijade u prirodi, čitanje knjiga i razgovor o pročitanom kao zdrava alternativa koju nudimo u zamjenu za cigaretu.

Prestati pušiti ne znači samo baciti cigaretu već i promijeniti stil života!

“Zdravlje nije sve, ali bez zdravlja sve je ništa”.
Arthur Schopenhauer

Irena Tišljar, prof. savjetnik

Svjetski dan nepušenja
Pogledajte sve novosti