Novosti

28. siječnja 2019.

Obilježavanje Dana mimoza

Liga protiv raka Koprivničko-križevačke županije, ispred Gradske tržnice u Koprivnici danas 19. siječnja podjelom grančica mimoza obilježila je Hrvatski dan mimoza – Nacionalni dan borbe protiv raka vrata maternice.

Riječ je o humanitarnoj akciji koja se u Hrvatskoj provodi 12 godina. Akcija je prije svega usmjerena na obrazovni aspekt u cilju osvješćivanja žene o problemu raka vrata maternice i važnosti cijepljenja protiv humanog papiloma virusa.

Sredstva prikupljena ovom akcijom namijenjena su za aktivnosti županijske Lige protiv raka, što uključuje preventivne programe, ali isto tako i programe koji omogućavaju bolju kvalitetu liječenja i postoperativne skrbi te druge oblike skrbi koje trebaju oboljeli.

– Danas je predzadnja subota u mjesecu siječnju kada obilježavamo 12. Hrvatski dan mimoza, dan koji je posvećen borbi protiv raka vrata maternice koji predstavlja jedan od češćih tumora ženskoga organizma. Dijelimo mimoze i svaki od građana koji dođu na naš štand bude upoznat sa problemom HPV infekcija i sa posljedičnim nastankom raka vrata maternice. Dobrovoljne priloge iskoristiti ćemo u borbi protiv raka. – rekao je dr. Željko Odobašić, predsjednik Lige protiv raka Koprivničko-križevačke županije.

Također, što se tiče prevencije dr. Odobašić savjetovao je cijepljenje djevojčica u osnovnim i srednjim školama, isto tako i muškaraca da se kroz život kasnije ne dogodi infekcija sa humanim papiloma virusom, te druge načine prevencije u smislu redovitih ginekoloških pregleda.

Pogledajte sve novosti